Trieste

På gränsen mellan Italien och Istrien väntar Trieste med sin ”tvära älskvärdhet” som Umberto Saba sjöng om: en mystisk charm av butter skönhet och centraleuropeisk lockelse.

Vid foten av karstplatån, där de två halvöarna sträcker sig ut i Adriatiska havet och bildar en bred, avskiljd bukt, är Trieste en av Medelhavets mest betydelsefulla naturhamnar. Dess speciella geografiska läge, som gjorde den till utgångspunkt för några viktiga historiska händelser och är idag ett fascinerande resmål med ändlös fascination.  
Bland landskapets prakt och minnen av ett imperialistiskt förflutet, är besöket i Trieste en rundtur bland historiska och arkitektoniska under. Inte långt från hamnen efter att man har passerat Gran Canal, som byggdes av Triestes venetianska innevånare, bjuder Piazza Unità d’Italia in dig till att beundra det forna Habsburgska hjärtat och njuta av ett glas Prosecco. Och om du älskar vandring och fotografering, är en promenad på Rilke-stigen med utsikt över havet och den ”napoletanska vägen” med en utsikt över bukten från kanten av karstplatån en verklig upplevelse.


Missa inte:

•  Slottet Miramare och katedralen San Giusto;

Postojna-grottan;

Europas gröna huvudstad Ljubljana.